Het is een inkoppertje om als vormgever over kleur te beginnen. Bijna iedere creatieveling grijpt dit onderwerp aan om over te bloggen. Er is dus al veel geschreven over kleur. Wat het is. Wat het betekent. Hoe je het gebruikt. Toch is de betekenis van kleur niet zo zwart wit als dat het lijkt. Je kunt niet zomaar een algemeen label op een kleur plakken. De betekenis van kleur heeft namelijk ook te maken met cultuur, geschiedenis en geografie. Daarom is het, als vormgever, altijd belangrijk om de doelgroep te weten waarvoor je een ontwerp maakt.
Neem bijvoorbeeld de kleur geel. Vraag aan de gemiddelde Nederlander wat voor gevoel de kleur geel hun geeft en je krijgt antwoorden als: ‘zomer, zon, vrolijk, gelukkig’ Sommigen zullen misschien met Pasen komen. Toch stond de kleur geel in de kunststroming ‘Expressionisme’ voor haat en jaloezie.
In de westerse wereld staat wit voor maagdelijkheid, puurheid, onschuld, helderheid, onschuld. In Oosterse landen staat wit juist voor de dood, rouw en begrafenissen. Een duidelijk voorbeeld waarin het belangrijk is te weten voor wie je ontwerp.
Wie kent ze niet, de blauwe en roze muisjes wanneer de baby is geboren. Toch werden die kleuren in de 19de eeuw precies andersom gebruikt. Roze stond voor jongens en blauw voor meisjes. De achterliggende gedachte was de blauwe kleur van het gewaad van de heilige maagd Maria. De kleur roze voor jongens was afgeleid van het strijdersrood van mannen.
De kleur groen staat vandaag de dag voor natuur, kalm, genezing maar ga een stapje terug in de geschiedenis en het je komt een compleet andere uitleg tegen, namelijk giftig, jaloezie en ziekte.
Een ander voorbeeld is de kleur rood. In Oosterse culturen wordt rood geassocieerd met met geluk en vreugde. In de Russische cultuur staat rood voor het Communisme. In de Zuid-Afrikaanse cultuur staat rood juist weer voor rouw en in de Engelse cultuur staat het voor prostitutie. Dit is een duidelijk voorbeeld waarbij je flink de fout in kan gaan als ontwerper.
Mijn conclusie is dan ook, dat ik niet ‘zomaar’ een artikel over kleur kan schrijven. Het gaat er uiteindelijk niet alleen om wat anderen zeggen over een bepaalde kleur, maar ook wat jouw persoonlijke voorkeur is als het om kleur gaat. Mijn favoriete kleuren veranderden door de jaren heen. Op dit moment word ik absoluut aangetrokken door alles wat de kleur turkoois heeft, maar ook oranje of roze. Ik ben benieuwd naar jouw favoriete kleur!
De conclusie is dus ook dat het onmogelijk is om ‘even’ wat over kleur te vertellen. Wil je meer weten over de geschiedenis van kleur? Dan zijn er ontzettend veel interessante boeken die de psychologie of de geschiedenis van kleur uitleggen.